PERSONAL BLOG

Храни,които никога няма да купя!!!

5 август 2015 г.


Това е истинска храна...


Реших да споделя моите 5 храни и напитки,които никога повече не бих купила не купувам от доста време (почти 2 години) и най вече не бих дала на детето си да опита. Какво ме подтикна да напиша този пост:
1. Гледайки всекидневно как родители дават на децата си от тези храни и напитки
2. Гледайки как голямааа част от хората си мислят,че не могат без тях (а не е така)
3. Защото са изключително вредни за здравето

Защо спрях да консумирам тези храни?
-Защото продължителната им употреба може да предразположи организма към болести,отслабва имунната система и не дават нищо полезно на тялото ни.

Ще се опитам да ви обясня и с няколко думи с какво са опасни те:

1. Газирани напитки (като кока кола,фанта и т.н.) нека разгледаме състава на някои от най употребяваните от близо:
Вода
Захар и/или глюкозо-фруктозен сироп  Бялата рафинирана захар е отрова за организма,тя може да доведе до проблеми с черният дроб,диабет,сърдечно-съдови заболявания,инфаркт и високо кръвно налягане.
Аспартам е нискокалоричен химичен подсладител,който е 200 пъти по сладък от захарта,познат още като Е951.Той може да причини куп страшни болести и дори рак. ТУК прочетете подробно за него.
Въглероден двуокис или Е290  се използва за газирането на напитките. Въглеродният диоксид забавя мозъчната дейност. При концентрация между 2 и 10 об.% може да причини гадене, замаяност, главоболие, намалена умствена бдителност, повишени кръвно налягане и учестено дишане. Над 8 об.% води до гадене и повръщане. Над 10 об.% може да причини изгаряния и около 20 об.% - парализ на дихателния център.
Оцветител Е150d Тъмно Кафяв оцветител, одобрен от ЕС. Влага се в различни продукти. Приема течно и прахообразно състояние. Добива се от сухо нагряване на захари в присъствието на основа, амоняк, сулфит или комбинация от тях. Процесът се нарича карамелизация. Разтворим във вода, със специфичен, понякога горчив вкус. Използва се при производството на бира, шоколад, сладки, чипс, сладолед, млечни десерти, дресинги и сосове, вино, уиски и други. Има информация за чревни проблеми след прием на по-голямо количество при разновидностите Е150с и Е150d. Поради комплексната природа на този оцветител, клинични тестове все още се провеждат. Препоръчва се да се избягва! инфо уикипедия
Киселина:фосфорна киселина Е 338 Използва се в торовата промишленост.Използва се за приготвянето на буферни разтвори,а в хранителната промишленост за регулиране на pH(регулатор на киселинноста).Е 338 повишава киселинността на организма и така действа неблагоприятно върху киселинно-алкалния баланс. Следва принудително изместване на калций от зъбите и костите, което води до появата на кариес и развитието на ранна остеопороза. Освен това, киселината е противопоказна за хора с естествено високо ниво на киселинност.
Добавката не е безопасна за човека. Попадайки върху кожата или лигавиците, концентрираният разтвор води до изгаряния. При вдишване на пари от фосфорна киселина, се развиват атрофични процеси на носоглътката, може да се появи кръвоизлив от носа, разпадат се зъбният емайл и самият зъб, дори се наблюдават изменения на състава на кръвта.
При прием на големи количества и при редовна употреба в храната Е 338 представлява опасност за здравето - нарушения на стомашно-чревния тракт, гадене, повръщане, диария, отвращение от храна, загуба на тегло. Не се уточнява максимално допустимата дневна доза в продуктите. инфо от Framar.bg
Аромати не уточнено какви,но със сигурност химични,когато е написано на даден етикет само аромати без да е обяснено кои,то те са химични.
Кофеин може да се привикне към него и също така прекомерната употреба води до сърцебиене,ускорен пулс,безсъние и мигрена.Изключително вреден за деца.

Сами си направете извода за консумацията на тази напитка,смес от всички тези съставки и употребата и в продължителен период от време,особенно при деца и възрастни хора,които имат слаба имунна система.

2.  Дъвки,бонбони и дражета 
 Заради голямото количество захар,а също така съдържат куп химични оцветители (Е-та) и така отровният аспартам.

3. Течен шоколад,сладка с оцветители,подобия на мед и консервирани плодове 
В тях се съдържа около 50% захар,рафинирани масла от палма (в течният шоколад), химични консерванти и дори ГМО.

4. Кремфирши,салами,луканки и всякакви подобни колбаси (има наистина супер малко подобни продукти,които са направени както бихме ги приготвили у дома)
Почти във всичките има тоалетна хартия (целулоза),пълни са с отровни Е-та,химични оцветители и прахообразни съставки с неясен произход и качество. Месото е в минимално количество и дори не е гаранция,че ще си купим телешка луканка и няма да е направена от свинско месо отново в минимални количества. Решете сами дали искате това във вашият организъм! Аз не! (Не ям никакво месо от вече 7 месеца)

5. Пакетирани торти,пасти,вафли,хляб,бисквити с 30 съставки и всякакви подобия.
В тях е пълно с генно модифицирани брашна,химични оцветители,рафинирани масла и многооо захар. Аз лично обожавам сладки неща и съм казвала много пъти и знаете ли колко много вкусни торти и бисквити има,направени с малко и истински съставки,както бихме ги направили у дома.

Случвало се е да хапна парче торта през последните месеци,но просто вече не ми носи такава наслада както преди. Когато вкусовите рецептори свикнат с различни храни,истински,без химии,без аспартам и Е 951,само тогава разбираш,че това което си ял години наред е било причината за главоболието сутрин,за променливите настроения без причина и желанието да ядеш още и още от тази отрова.
Нашият организъм няма нужда от горе изброените оцветители,набухватели,рафинирани брашна,захари и масла. Това само ще го доведе до отслабване на имунната система и ще го предразположи към болести. Не мисля,че някой иска това за себе си,за своето семейство и близки.
Моят съвет е ЧЕТЕТЕ ВИНАГИ ЕТИКЕТА,ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ С КАКВО СЕ ХРАНИТЕ И КАКВО ПОГЛЪЩА ОРГАНИЗМА ВИ. Не е трудно повярвайте,а удовлетворението от това да знаеш какво ядеш е уникално. Питайте в магазина от къде идва това или онова,искайте да прочетете етикетите или книга със съставките на насипните храни и вижте какво се съдържа в тях. Предпочитайте да купувате винаги местно производство,където и да сте,намерете си домашно или био,което би било най доброто решение!

Ще спра до тук! Само ще добавя обичайте се и мислете за здравето си днес,защото утре може да е късно...Не отлагайте промяната към по добро за утре,а започнете от днес,вашият организъм ще ви се отблагодари.

Надявам се да е била полезна тази статия и очаквам вашият коментар по темата...

Желая ви да сте много здрави и усмихнати <3

Публикуване на коментар

Вашият коментар е важен за мен,чета и отговарям на всеки с удоволствие :)

© GALINA BLETA. Design by FCD.